حمزه-مجله حمزه

چاپ بر روی مواد چند لایه

در این مطلب از مجموعه مطالب آموزشی مجموعه تخصصی چاپ و بسته بندی و جعبه جواهر لوکس حمزه به بررسی چاپ بر روی مواد چند لایه خواهیم پرداخت پس تا آخر این مطلب همراه ما باشید.

از جمله نمونه هایی از بسته بندی که در زمینه نگهداری مواد غذایی متداول گردیده اند نمونه هایی هستند که از نوع بسته بندی های چند لایه بوده و به منظور نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در دمای محیط مورد استفاده واقع می شوند. به دلیل آب بندی کامل این نوع بسته بندی استفاده از مواد نگهدارنده در ترکیب ماده خوراکی الزامی نمی باشد که این امر امتیاز بزرگی برای این نوع پوشش از نظر صنایع غذایی محسوب می گردد.

بدنه نگهدارنده در این نوع بسته بندی از جنس مقوای چند لایه بوده که ضمن ممانعت از ورود نور نقش ساختار فیزیکی را نیز ایفا می کند. بر روی لایه های مقوایی در داخل بسته بندی یک لایه نازک از آلومینیوم، لمینیت گردیده که مانع از انتقال مواد آلاینده و نور به داخل بسته بندی و نیز تبادل رطوبت بین مواد داخل بسته و فضای خارجی میگردد تا این بخش، حداقل شرایط برای نگهداری موادغدایی تامین شده است.

ولی جهت بالابردن مقاومت لایه آلومینیومی در برابر مواد غذایی اسیدی و نیز به منظور جلوگیری از تغییر طعم مواد خوراکی داخل ظرف یک لایه نازک از پلاستیک پلی اتیلن که غیر سمی است و اصطلاحا فیلم پلی اتیلنه نامیده می شود در داخلی ترین جدار ظرف و بر روی لایه آلومینیومی واقع می شود در تصویر ۳ لایه های متشکله این نوع بسته بندی مشاهده می گردند.

چاپ تصویر گرافیکی بر روی مواد چند لایه

چاپ تصویر گرافیکی بر روی مواد چند لایه

بر روی خارجی ترین سطح لایه کاغذی، تصویر گرافیکی شکل می گیرد که ناشی از انتقال مرکب از طریق فرآیند چاپ به شیوه های متفاوتی همچون افست گراوور و فلکسوگرافی است. سپس بر روی، مرکب مجددا لایه ای از پلی اتیلن واقع میشود تا ضمن حفاظت از لایه چاپ شده، امکان اتصال و آب بندی کامل سطح داخلی بدنه به سطح خارجی را در خطوط درز بندی بدنه و از طریق اتصال پلی اتیلن لایه خارجی به پلی اتیلن لایه داخلی فراهم نماید.

از انواع دیگر بسته بندی که در تهیه آنها از مواد چند لایه استفاده می شود میتوان به «پاچ» و «ساشه» اشاره نمود بسته بندی کیسه ای که برای نگهداری شیر متداول است «پاچ» نامیده میشود و عمدتا در دو نوع سه لایه و پنج لایه موجود است در نوع سه لایه که از امتزاج سه لایه پلی اتیلن و تشکیل می شود.

 قابلیت نگهداری کوتاه مدت محتویات فراهم می شود لیکن چنانچه حفظ ماده غذایی به مدت نسبتا طولانی مد نظر باشد لازم است که از پاچ پنج لایه استفاده شود که علاوه بر سه لایه پلی اتیلن فوق الذکر دارای یک لایه غیر قابل نفوذ از پلی آمید و یک لایه فیلم سیاه رنگ ممانعت از تابش نور به داخل بسته بندی است بازیافت کیسه های پاچ سه لایه چندان دشوار جهت نمی باشد و تنها لازم است که قبل از بازیافت سطح رویی آن مرکب زدایی شود.

 بنابراین بهتر است که در زمان انتخاب مرکب برای چاپ بر روی این لایه ها این مسئله مد نظر قرار گیرد. بسته بندی ساشه برای پوشش دهی مواد غذایی همچون انواع سس استفاده می شود لیکن قابلیت نگهداری موادی چون خامه مربا و شکلات را نیز دارا می باشد.

پیشنهاد مطالعه: نشر کتاب در عصر قاجار و پهلوی

مزایا و معایب استفاده از مواد چند لایه

 توانایی این نوع بسته بندی در نگهداری مایعات گازدار اسیدی و تند مزه از لحاظ ثبات آب بندی ضعیف است و ممکن است منجر به نشتی گردد. بدنه این پاکت ها از سه لایه اصلی از جنس پلی استر آلومینیوم و پلی اتیلن تشکیل می.گردد برای لایه داخلی که لازم است با ماده غذایی در ارتباط بوده و غیر سمی باشد و نیز به آسانی با دریافت گرما آب بندی شود از فیلم پلی اتیلن با چگالی پایین استفاده می گردد.

 لایه میانی از جنس آلومینیوم بوده که ضمن ممانعت نسبی از تبادل حرارت و تابش نور به داخل بسته بندی سبب ایجاد جلوه ای زیباتر برای طرح گرافیکی چاپ شده بر روی پاکت می گردد. لایه بیرونی از جنس پلی استر است. این ماده که از انواع پلاستیک های ترموست محسوب می شود، در زمان انجام جوش حرارتی لبه های پاکت به یکدیگر از ثبات کافی برخوردار بوده و دچار تغییر شکل نمی گردد به دلیل لمینیت شدن و امتزاج این سه لایه غیر هم خانواده با یکدیگر بازیافت این نوع بسته بندی بسیار مشکل بوده و مقرون به صرفه نمی باشد.

مطالعه بیشتر: چطور بسته بندی لوکس می تواند باعث افزایش چشمگیر فروش محصولات شود؟

 

مجموعه تخصصی چاپ و بسته بندی های لوکس حمزه

منبع: کتاب مواد شناسی و تکنیک های چاپ در بسته بندی اثر اردشیر حکیمی طهرانی

نظرات

ارسال نظر